Mye er sagt og skrevet om bilprodusentenes skifte til agentmodell og direktesalg. Foreløpig erfarer man at introduksjonen ikke går i samme fart som man kanskje skulle ha forventet. 

Her er det nok sammensatte årsaker, ulike hindre på veien, lange forhåndsprosesser med forhandlere/kommende agenter og ikke minst produsentenes kompetanse på det å selge til sluttkunde. 

Foto: NTB

Vi har i det norske markedet over natten gått i fra et pull- til et pushmarked, noe som krever endring i mindset i hverdagen. Kundene står ikke lenger i kø og media roper om kjøpers marked og sekssifrede prisavslag og «desperate» bilselgere. Jeg lurer på hvordan en agentmodell og ikke minst direkte salg står seg i en slik markedssituasjon? Godt «gammeldags» håndverk fra selgerne må til, raskt skifte i taktiske kampanjer må tas i bruk – hvor raskt snur produsenten seg i mindre markeder som påvirkes av lokale endringer i økonomi og avgiftsregime? Virkemiddel er i hovedsak pris og markedsføringen styres fra sentralt hold – sikkert løsbart, men krever lokal markedskunnskap og -overvåkning. 

Jeg lar spørsmålet henge i luften. 

Vi i NBF følger utviklingen internasjonalt gjennom våre kanaler. 

Noen markeder begynner etter hvert å få erfaring med agentregime for enkelte merker og hvordan salgs- og markedsandel har utviklet seg. For det meste i en periode hvor det i noen grad har vært selgers marked og leveranseutfordringer. 

Under Bilbransjens dager 14.-15. november på The Qube på Gardermoen vil Dr. Andrew Tongue fra ICDP gi en liten statusrapport på hvordan de ser på utviklingen under tittelen «Bildistribusjon i endring».

Verdt å få med seg – vi har allerede ca 600 påmeldte til årets arrangement. 

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.