Jeg tar i dette innlegget alle mulige forbehold om at jeg ikke er helt oppdatert på hvor langt kunstig intelligens har kommet i kundedialogen på verkstedet.

menneskehånd holder AI bil
Foto: NTB

Flere verksteder har nå innført innsjekk og utsjekk av biler på verksted mer eller mindre uberørt av menneskehender. Innsjekking skjer digitalt, og utlevering skjer via nøkkelboks, SMS-betaling og digitalt oversendt faktura. Man kan sikkert ha en oppfatning om hvor kundevennlig dette er og om man ikke går glipp av noen muligheter for mersalg. Effektivt er det og det setter mange kunder pris på i hverdagen.

Tar vi dette ett skritt lenger og kobler på kunstig intelligens (KI/AI) i saker som ikke er rett fram serviceoperasjon, koblet opp mot de store erfaringsdatabasene som bilprodusentene innehar, er vi ikke da snart på en «kundemottaker» som basert på et sett spørsmål kan gi kunden en indikasjon på hva det tekniske problemet er, pris og ledig tidspunkt for verkstedtid? Arbeidsordre med tilhørende delebestilling vil også kunne skapes i bakkant for mekanikeren – just in time til verkstedtimen.

Så skjønner man at dette sikkert vil kunne være noe utfordrende i forhold til garanti- og reklamasjonsspørsmål etc., men det er sikkert løsbart vil jeg tro, i hvert fall for en stor andel av de arbeidsoperasjoner som daglig utføres på norske bilverksteder.

På Bilbransjens dager har vi temaet «Kunstig intelligens – Å lede med maskiner på laget» som et foredrag som holdes av Førsteamanuensis ved BI og seniorforsker i Accenture Vegard Kolbjørnsrud.

Han vil garantert gi oss oppdatert informasjon om hvor vi er på vei med kunstig intelligens.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.