Plattformen gir viktige svar på WLTP.

At bilbransjen allerede nå kan være trygge på at bilavgiftene ikke skal økes i 2020 er svært bra. Bilbransjen er skuffet over at regjeringsplattformen ikke slår fast at bilbransjen skal samarbeide om utslippskutt, men vi har forhåpninger om at plattformen legger til rette for en avtale på et senere tidspunkt.

helloquence-51716-unsplash-websize
Foto: unsplash.com

I praksis sier regjeringsplattformen det samme som NBF har jobbet for hele tiden: en teknisk omlegging. Det skal ikke bli høyere bilavgifter i 2020, og regjeringens avgiftspolitikk skal ikke gjøre bensin- eller dieselbiler dyrere. Veldig gode nyheter for både bransje og det grønne skiftet.

Regjeringens ambisjoner om reduserte utslipp fra biler, lastebiler og busser er hundre prosent oppnåelig – dersom bransje og myndigheter samarbeider. Det kreves det mange tiltak, blant annet for å sikre en god dynamikk i bruktbilmarkedet og ladeinfrastruktur.

Innenfor personbilområdet er det grønne skiftet godt i gang, og det er gledelig at regjeringen nå også fokuserer på å tilrettelegge for tilsvarende innenfor nyttetransporten og de tyngre kjøretøyene. Å lage en god plan for denne overgangen på tungbilsiden er helt nødvendig.

Norsk næringsliv har en svært viktig rolle når Norge skal oppfylle sine målsetninger relatert til reduksjon av klimaskadelige utslipp. Da kreves det et åpent og samspillende samarbeid på de områder som har reell effekt. Det tror jeg den nye regjeringen anerkjenner. Derfor håper NBF at de også anerkjenner behovet for en «Green deal» med bilbransjen. Å ikke ta imot invitasjonen vil være oppsiktsvekkende.

NBF inviterte Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti på å bli med på en «Green deal» – en avtale som sikret godt samarbeid og innføring av gode tiltak for å få til et grønt skifte. Dette er ikke med i plattformen. Men NBF har håp om at de økede klimaambisjonene og mange planer og utredninger vil gi rom for en slik avtale.

At også kampen mot svart arbeid og useriøse aktører fortsatt får stor oppmerksomhet er bra, men vi trenger egentlig ikke en ny strategi, vi trenger konkrete handlinger for å bekjempe dette. Alle vet hva som er problemene, nå må vi en gang for alle få fjernet kriminalitet fra næringslivet.

Regjeringen vil øke de økonomiske støtteordningene for lærlinger og videreutvikle og modernisere utdanningsløpene i yrkesfagene. Dette er bra og det er helt nødvendig med mer fleksible ordninger.

Dette gir i sum en regjeringsplattform som er positiv på mange områder for bilbransjen, men ennå ikke helt i mål på konkrete tiltak på klima- og miljøområdet hvor næringslivet spiller en viktig rolle.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.