23. april, samme dag som Bilbransjens Årskonferanse BRÅK gikk av stabelen, hadde NBFs bilpolitiske utvalg sitt første fysiske møte.

Med to innsiktsfulle innlegg og gode samtaler i etterkant med henholdsvis NHOs egen viseadministrerende direktør Anniken Hauglie og Christoffer Stenseth, NHO Brussels rådgiver på energi, klima og miljø, kom faglig påfyll og relevante perspektiver.

Anniken Hauglie snakket både om NHOs næringspolitikk og om NBFs plass i NHO-fellesskapet. Bilbransjen er en av bransjene som har kommet lengst i klimaomstillingen, selv om det særlig på nyttekjøretøyene er mye som gjenstår. Hvor integrert næringslivet i Norge er, både organisatorisk og funksjonelt kan være lett å glemme i hverdagen.

Anniken Hauglie. Foto: NTB kommunikasjon/NHO

Men bilbransjen er en bransje med stor betydning for resten av næringslivet. Uten nyttekjøretøyene kommer ikke håndverkerne seg på jobb eller varene seg til markedene, og et godt og effektivt servicemarked er avgjørende for å holde hjulene i gang i samfunnet.

Internasjonalt er bilproduksjon er en global, fullintegrert industri med komplekse verdikjeder og – fortsatt – stor påvirkning på klima og miljø. I en urolig verden betyr det mye både hva Europa gjør, hva USA gjør og hva Kina gjør – og hvordan verdens regioner samarbeider. Covid-pandemien og krigen i Ukraina har vært øyeåpnere for hvor avhengige vi er av resten av hverandre.

Christoffer Stenseth tok oss gjennom EUs arbeid som et lokomotiv i arbeidet for klimaomstilling, med en rekke pågående prosesser som vil påvirke oss. Nødvendigheten av EØS-avtalen er åpenbar, men Stenseth påpekte også områder hvor avtalen ikke er tilstrekkelig, og en bekymring konsekvensene.

For eget vedkommende må jeg innrømme at det er lett å føle på manglende oversikt når det kommer til Brussel. EU er en mastodont. Men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste dersom vi ikke sørger for å være opplest på hva som skjer i EU. Her har både Norge – og vi i bilbransjen – og jeg! – en del å gå på. Det er en trygghet å vite at vi har NHO Brussel i ryggen, men vi må også lære leksene våre selv.

Ida Krag. Foto: Thomas Brun/NTBkommunikasjon/NBF