Når ny PKK-forskrift trer i kraft 1. oktober 2018 vil forskriftens omfattende krav til kompetanse resultere i økt etterspørsel etter opplæring. NBF og BIL har sett det som en viktig oppgave å sørge for at bilbransjen får dekket sitt kompetansebehov og har derfor inngått et samarbeid med Byåsen videregående skole.
Kompetansekravene i den nye PKK-forskriften stiller krav om at dagens PKK-kontrollører må gjennomføre tilpasset grunnopplæring innen 1. oktober 2021. Med dagens PKK-kontrollører menes kontrollører som er innmeldt til Statens vegvesen før de nye reglene trer i kraft 1. oktober 2018. Den tilpassede grunnopplæringen har en varighet på 23 timer hvorav 9 timer kan gjennomføres som e-læring. Anslagsvis må 10.000 kontrollører gjennomføre tilpasset grunnopplæring.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Kontrollører som blir tilsatt etter 1. oktober 2018 må gjennomføre ordinær grunnopplæring. Timeantallet for denne opplæringen er totalt 60 timer for kontrollører av lette kjøretøy og traktor, mens det totale timeantallet for kontrollører av tunge kjøretøy er 68 timer.

Enkelte opplæringsmoduler er felles for de ulike kontrollørkategoriene og dersom man gjennomfører grunnopplæring for flere kategorier vil fellesmodulene kun måtte gjennomføres én gang. Dette betyr at dersom man eksempelvis ønsker å gjennomføre grunnopplæring for båre lette og tunge kjøretøy blir det totale timeantallet 112 timer.

Gjennomført grunnopplæring sammen med politiattest som bekrefter hederlig vandel resulterer i en personlig godkjenning som kontrollør.

Hvert femte år må samtlige kontrollører gjennomføre gjenoppfriskningsopplæring og på nytt dokumentere hederlig vandel gjennom ny vandelsattest fra politiet. Timeantallet knyttet til gjenoppfriskning er totalt 14 timer.

Det har vært viktig for NBF og BIL å finne en seriøs og dyktig kursleverandør, med nok ressurser og kapasitet til å kunne tilby bilbransjen et konkurransedyktig kurstilbud.

De to organisasjonene har stilt relativt høye krav til sin prefererte opplæringsinstitusjon og er svært godt fornøyde med valget av Byåsen videregående skole.

Byåsen videregående skole har et eget ressurssenter med solid fagkunnskap og nødvendige ressurser, og de har ikke minst uvurderlig erfaring i å drive både ordinær- og skreddersydd opplæring. Skolen har et unikt samarbeid med næringslivet som også inkluderer bilbransjen.

Byåsen videregående skole og ressurssenteret er lokalisert i Trondheim, men opplæringen av PKK-kontrollører vil bli tilbudt flere steder i landet, til en konkurransedyktig pris.

Både NBF og BIL er svært godt fornøyd med at man nå kan forhåndsinformere bilbransjen om at ressurssenteret til Byåsen videregående skole vil tilby den lovpålagte opplæringen. I løpet av høsten 2018 vil det komplette opplæringsprogrammet være klart, med mulighet for å melde seg på til grunnopplæring. NBF og BIL vil informere sine medlemmer så snart opplæringsprogrammet er åpnet for påmelding.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.