Den voksende bilparken med el-biler og hybrid-biler øker risikoen for strømskader og brann. Strømulykker kan i alvorlige tilfeller medføre omfattende skader eller død. Ytre og indre forbrenning, hjerte- og pusteproblemer og nyresvikt er eksempler på mulige konsekvenser.

– «Elbiler endrer forutsetningene for risikovurdering og god HMS håndtering i bedriften. Alle verksteder og forhandlere som håndterer elbiler må ha en bevisst holdning til dette», sier Heidi Christine Lund fagsjef HMS i Norges Bilbransjeforbund.

Strømgjennomgang både fra høy- og lavspenning kan medføre skader av varierende omfang eller til og med død. Derfor må alle typer strømulykker tas på alvor!

– «Det er flere risikomomenter. Støt og brann er kanskje de mest umiddelbare. Uansett må bedrifter som skal håndtere store batteripakker sette seg inn i regelverk og gjøre grundige risikoanalyser», sier Lund.

Alle som utfører arbeid på el-biler må ha tilstrekkelig kompetanse som skal være dokumentert. I siste utgave av Bilbransjen (nr.1/19) stod det at en må ha sertifikat -dette er ikke et formelt lovkrav per i dag, utover kravene fra importørene og sikkerhetskrav i HMS regelverket. Alle som ikke har denne kompetansen må holdes på avstand.

Dersom et verksted eller en forhandler håndterer el-biler er det viktig at alle ansatte vet hvordan en skal håndtere en strømskade. Manglende kompetanse hos bilverkstedene kan få alvorlige konsekvenser, rett kompetanse og godt HMS-arbeide er derfor svært viktig.

– «Norges Bilbransjeforbund har en samarbeidsavtale med Blostrupmoen Norge AS som har utvidet kurskatalogen ytterligere og tilbyr nå kurs i el-sikkerhet for bil. Kurset gjennomføres på 4 timer med opptil 20 personer og inkluderer HLR og bruk av hjertestarter», sier Lund.

 Sikker reparasjon av elbiler

Blostrupmoen Norge AS tilbyr kurs i el-sikkerhet for bil. Kurset er rettet spesielt mot bilverksteder der det arbeides på el- og hybridbiler. Målsetningen for kurset er å skape gode arbeidsrutiner for mekaniker og arbeidsgiver slik at ingen skader eller ulykker oppstår på hverken mennesker eller eiendom.

Instruktører viser hva man bør gjøre dersom en alvorlig hendelse inntreffer. Kurset gjennomføres på 4 timer med opptil 20 personer og inkluderer HLR og bruk av hjertestarter.

Blostrupmoen Norge AS har siden 2006 kurset det norske bedriftsmarkedet i HLR og bruk av hjertestarter. Visjonen om at Kunnskap redder liv bygger lokal beredskap og har hittil bidratt til at minst 46 liv er reddet.

Samarbeidet mellom Norges Bilbransjeforbund og Blostrupmoen Norge AS som ble startet i 2008, er fornyet i 2019, og gir NBFs medlemmer rabatterte priser på kurs, hjertestestartere og førstehjelpsutstyr.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.