Toyota New Zealand var blant de første markeder som introduserte agentmodellen for bilsalg tilbake i 2018, likeledes har BMW vært tidlig ute i Sør-Afrika, det er sikkert ulike årsaker til at man har vært tidlig ute på den sydlige halvkule. Vi er kjent med at det ble betydelig støy blant Mercedes-Benz forhandlerne i Australia når Mercedes-Benz presenterte agentmodellen for sine 49 forhandlere i januar 2022.
Dette førte til at 38 av forhandlerne trakk Mercedes-Benz Australia for retten, med et krav om AUS 680 mill i kompensasjon for oppsigelsen av forhandlerkontaktene og måten agentmodellen ble innført på. Nå er det avsagt en dom i saken hvor forhandlerne tapte søksmålet.

Nå må man ile til å si at dette er under australsk lovgivning og forretningskultur-/praksis og nok ikke er direkte overførbart til europeiske og norske forhold.

Uansett ligger det noe læring og en del interessante problemstillinger i saksforberedelsene og det grunnlag som forhandlerne fremmet sitt søksmål på.

I Europa har det så vidt vi kjenner til så langt gått «roligere» for seg i Sverige, Tyskland og England hvor Mercedes-Benz har innført agentkontrakter.

Vi har gjennom vår samarbeidspartner ICDP blitt gjort kjent med dommen og Dr. Andrew Tongue har skrevet en blogg på saken som du kan lese her. Denne bloggen er vanligvis forbeholdt medlemmer, men i dette tilfellet har vi fått lov til å gjengi blogginnlegget.

Dr. Andrew Tongue treffer du på Bilbransjens dager hvor han under sitt foredrag «Bildistribusjon i endring» vil gi en oppdatering på hva som ligger foran oss innen bildistribusjon.

Program og påmelding til Bilbransjens dager finner du her!Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.