Vi har fått inn følgende gode spørsmål fra en av våre medlemsbedrifter:

«Om det kommer en utenlandsk-registrert bil til verkstedet vårt, kan mekaniker prøvekjøre denne da? Dette er jo ikke lov for privatpersoner, men finnes det unntak for verksteder og deres ansatte mekanikere/teknikere?»

Hånd som holder bilnøkler

Foto: Pixabay.com

For å være på den sikre siden har vi kvalitetssikret vårt svar med Statens Vegvesen.

Da har vi kommet frem til følgende:

Det er Forskrift om midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge – Lovdata som regulerer dette, og her står det bl.a. i § 5:

Midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn for personer med fast oppholdssted i Norge. Vilkår.

b.            Virksomhetstransport.

I forbindelse med henting, levering, prøving, parkering, avskipning, hjemtransport o.l. av utenlandsregistrert motorvogn, kan person ansatt i norsk virksomhet føre utenlandsregistrert motorvogn på vegne av den som er berettiget til å bruke denne. Transporten skal skje som ledd i firmaets virksomhet.

Så det betyr at en bilmekaniker kan prøve en utenlandskregistrert bil i forbindelse med eksempelvis reparasjon hos bilverkstedet. I tillegg nevner også forskriften at dersom berettiget person er med i bilen (ofte eieren eller brukeren) så kan også en annen norsk person kjøre bilen – se bokstav a9 i samme § 5:

a.            Sammen med berettiget person.

Person med fast oppholdssted i Norge kan midlertidig bruke utenlandsregistrert motorvogn dersom berettiget person selv er med i vognen.

Med berettiget person menes person som har gyldig førerkort og som er berettiget til midlertidig bruk i henhold til denne forskrift.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.