Stemmene er talt, og vi har et nytt rødgrønt flertall på Stortinget. Jonas Gahr Støre vil bli statsminister. Alt ligger an til en flertallsregjering der Ap styrer med Sp og Sv. Hva vil det ha å si for bilpolitikken?

Det er på sin plass å gratulere valgvinnerne, og takke de som har styrt for innsatsen. Fredelige skifter av regjeringsmakt er demokratiets styrke. At valgtapere ønsker valgvinnerne lykke til, og valgvinnerne takker valgtaperne for innsatsen gjør det norske demokratiet enda sterkere.

Egil Steinsland er kommunikasjonssjef i NBF.

Nå står vi foran noen uker med sonderinger og forhandlinger. En eventuell flertallsregjering må ha et grunnlag å styre utfra. I Norge er det vanlige å lage en regjeringserklæring. Valgnatten var Gahr Støre svært tydelig på at partiene skulle bruke den tiden de trengte. Men tradisjonelt har en ny regjering vært klar i midten av oktober.

Før en ny regjering er på plass vil den sittende regjering legge frem sitt forslag til Statsbudsjett for 2022. Dette og prosessen har vi skrevet om før, og du kan lese om det her. Hovedpoenget er at det nye stortingsflertallet ikke vil ha mye handlingsrom til å gjøre endringer i forslaget som blir lagt frem.

NBF ser positivt på mulighetene for konstruktiv dialog med en eventuell flertallsregjering bestående av Ap, Sv og Sp. Vi hadde gode erfaringer fra forrige gang de regjerte sammen. Det positive med en flertallsregjering er at selve statsbudsjettet ikke blir avgjort en sen natt i desember. Forutsigbarheten bli muligens litt bedre. Det negative kan være at regjeringsapparatet blir lukket, og at viktige avgjørelser tas uten mulighet for involvering.

Det er litt tidlig å konkludere på hvilken bilpolitikk disse partiene vil føre. Men det er naturlig å anta at det vil komme mva på elbil – men mindre sannsynlig at det kommer allerede fra 1. januar 2022. Vi må arbeide med utgangspunkt i at sterke krefter vil ønske å øke statens inntekter fra bil. Statsbudsjettet blir ikke fetere fremover, og hjertesaker skal finansieres.

Det aller viktigste er forutsigbarhet. Alt annet enn endringer i små steg, varslet i god tid, er uansvarlig. Ingen regjering ønsker å bli beskyldt for å være uansvarlig. Dersom det blir en flertallsregjering er det håp om at politikken blir relativt forutsigbar.

Vi håper og at bilens rolle for å sikre mobilitet og få ned utslippene blir anerkjent. Målet for neste periode må være at bilens politiske posisjon styrkes. Det blir spennende og krevende år.

I morgen onsdag 15. september arrangerer vi et digitalt frokostmøte for våre medlemsbedrifter, nettopp om valget og valgresultatets betydning for bilbransjen. NBF-medlemmer kan lese mer om dette, og melde seg på her >

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.