NBF er opptatt av eCall og problematikken med 2G, som ifølge Telenor og Telia nærmer seg terminering i løpet av 2025. Svært mange norske biler er fremdeles avhengig av 2G.

Dersom ingen løsninger kommer opp vil bortfallet av 2G medføre at flere hundre tusen biler i norsk bilpark, og flere millioner biler i EU, kan miste den lovpålagte eCall-funksjonen. Systemene innebygd i bilene vil være intakte og i tråd med typegodkjenningskravene, men systemene er avhengige av kommunikasjon med omverdenen, noe andre aktører (dvs. teleoperatørene) står ansvarlige for.

Foto: Highways News

Videreføring av 2G er den mest nærliggende løsningen. For norsk bilbransje, som for svært mange norske bileiere, er det svært viktig at det etableres en løsning på problemet, slik at eCall fortsetter å fungere for den relativt store andelen av bilparken som er omfattet av problemet. Også andre funksjoner i biler, og i andre kategorier produkter, er avhengige av 2G-nettet.

Det kan teoretisk tenkes tekniske løsninger i form av konvertering, forbundet med en eller annen kostnad. Men per nå ser det ikke ut til å være noen slik løsning på gang.

Kort fortalt er NBFs holdning: E-call må fungere, derfor må 2G bestå. Dette jobber vi med, og håper relevante myndigheter forstår problemstillingen.