Det er ingen tvil om at bilbransjen i Norge har krevende tider for øyeblikket, særlig meldes det om svært laber kontraktinngang på nye biler.

Samtidig gleder mange seg over godt bruktbilsalg, og da er det med en viss undring at jeg leser oppslag i bransjemedia med overskrifter som «Prisen på brukte elbiler stuper».

I et marked der man i en lang periode med svært lange og uforutsigbare leveringstider på nye elbiler har lykkes med å annonsere tilnærmet nye biler på Finn.no og selge disse for høyere priser enn nybilpriser, såkalt flipping, kan det vel ikke være noen stor overraskelse at vi nå får en normalisering av prisene på brukte elbiler.

Og er dette egentlig en dårlig nyhet? Gir ikke dette mening, og normaliserer kjøp og salg av både nye og brukte biler?

Foto: NTB

Og nettopp i dette gode bruktbilmarkedet, der den fossildrevne bruktbilen på ingen måte er død i følge tallene fra Finn.no, så registrerer vi at bruktbileksporten av nettopp fossildrevne biler øker kraftig. Noen ser kortsiktige fortjenestemuligheter med avgiftsrefusjoner på toppen, og selger det som kan se ut som kurante biler i det norske markedet ut av landet.

Er dette en klok beslutning, når man ser det i relasjon til muligheter for salg av service og ettermarkedstjenester på disse bilene i årene fremover, hvor disse mulighetene forsvinner ut av landet sammen med den eksporterte bilen? Kaster man barnet ut sammen med badevannet?

Et gammelt ordtak sier at nød lærer naken kvinne å spinne, men kanskje det ville være klokt å ta et steg tilbake og tenke seg godt om før man tar ut kortsiktige fortjenester ved eksport av brukte biler samtidig som man bedriver «kos med misnøyen» på hjemmemarkedet og snakker ned mulighetene i det norske bruktbilmarkedet.

Ja, det er tøffe tider i norsk bilbransje, men nettopp da er det viktig å løfte blikket, gripe de mulighetene som finnes uten å miste grepet om de langsiktige og kloke valgene for vår egen bransje.

Norsk bilbransje har bevist gang på gang at man er tilpasningsdyktige og kommer seg gjennom både omstillinger og kriser, la oss sammen bevise at vi også denne gangen gjør det på en klok, langsiktig og bærekraftig måte!

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.