1400 lærekontrakter innen bilfagene ble skrevet i 2022. Det er ny rekord. Aldri før har bilbransjen tatt inn så mange lærlinger. Til sammenligning ble det fra 2011 til 2016 inngått under 1100 kontrakter.  

portrett av Egil Steinsland. Smiler.
Kommunikasjonssjef i NBF, Egil Steinsland. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF.

NBF har de siste årene jobbet mye for øke antallet som får lærekontrakt. Det har vært tydelig at bilbransjen har et potensial til å ta inn flere lærlinger. Særlig fordi industrien, som også rekrutterer fra Teknologi- og industrifag (TEK, tidl. TIP), tok inn en betydelig større andel av de kvalifiserte søkerne.  

Mens industrien generelt tar inn over eller rundt 80 prosent av de kvalifiserte søkerne, tok bilbransjen inn betydelig færre. Samtidig var det forskjeller mellom bilfagene. I 2020 som var et bunnår fikk over 80 prosent av de kvalifiserte søkerne til tungbil læreplass, mens for lette kjøretøy og lakkering var det under 70 prosent. Dette har vært en generell trend så langt tilbake som vi har statistikk, dvs. 2011.  

De siste årene, med unntak av 2020 (1143 kontrakter), har det siden 2016 vært inngått over 1200 kontrakter. I 2019 bikket vi så vidt 1300, i 2021 var det 1373 og i 2022 nøyaktig 1400.  

Det er fremdeles et potensial. Med unntak av bilskade og tunge kjøretøy ligger alle bilfagene under industrien målt i andelen kvalifiserte søkere som får læreplass.  

Uansett er fremgangen gledelig. 1400 i 2022 vs 1093 i 2011, er 307 flere kontrakter. 2022 vs. 2019 er 100 flere kontrakter. Over tid gir det betydelig flere fagarbeidere. Men det krever at bilbransjen makter å gi god opplæring. Makter å gi veiledning, opplæring og støtte slik at læreperioden ender i et fagbrev.  

1700 er antallet timer en lærling skal få opplæring i løpet av en vanlig læreperiode. Utnyttes disse timene godt bør det være mulig å få det faglige på plass. Men vi vet også at bilbransjen generelt har utfordringer med arbeidsmiljøet.  

Det er viktig å være bevisst på det sosiale. Sikre at lærlingen er trygg og trives. 

Egil Steinsland

Onsdag 22. februar er dette og rekruttering tema på frokostmøte for NBFs medlemmer.

Er du NBF-medlem? Meld deg på her! 

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.