Alle som leverer kjøretøy gjennom offentlige anskaffelser er kjent med forskrift som stiller krav til at det for personbiler, lette varebiler (referansevekt opptil 1785 kg) og bybusser skal være nullutslippskjøretøyer. Kravet for personbiler trådte i kraft fra 1. januar 2022, kravet for lette varebiler fra 1. januar 2023, mens bybusskravet gjelder fra 2024.

Regjeringen innfører også krav til nullutslipp i offentlige anskaffelser av tunge varebiler, altså varebiler på mellom 1785 kg og 3,5 tonn, fra 2023.

Enkelte spesialkjøretøyer er unntatt.

Illustrasjon: NTB

I anbud365.no fra 9. februar 2023 leser vi et interessant innlegg om at 71% av personbiler og 49% av varebilene anskaffet i offentlig sektor i 2022 (med unntak av statsforvaltningen) var nullutslipp. Det er interessant å merke seg at andelen varebiler allerede i 2022 ble såpass høy, spesielt også med tanke på de utfordringer vi vet enkelte leverandører har hatt med tilgangen på elektriske varebiler.

Verdt å nevne er også at kongehuset nå disponerer fire elektriske kjøretøyer, dog ikke med E-skilt, men med de velkjente A-skiltene. Regjeringen henger visstnok litt etter med utskiftingen av sine biler.

Knut Martin Breivik
Knut Martin Breivik, avdelingsleder Drift og utvikling i NBF. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Den 15. februar er det i Næringslivets Hus «stormøte» for medlemmer, partnere og observatører i Grønt Landtransportprogram. Her vil en «Veileder i anskaffelse av grønn transport i offentlig og privat sektor» bli lansert. NBF, BIL og NLF har sammen med flere organisasjoner vært sentrale i utformingen av denne veilederen som gir transportkjøpere råd, veiledning og inspirasjon til «grønn transport».

Mer informasjon om veilederen følger etter lanseringen.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.