Skader, sykefravær og utilsiktede utslipp er kostbart. Du kan gjøre noe med det ved å bli enda bedre på å håndtere kjemikaliene som brukes og lagres. I tillegg er god kjemikaliehåndtering en måte bilbransjen kan bidra med til en bærekraftig utvikling. NBF erfarer at mange i bilbransjen har mye å gå på ifh til kjemikaliehåndtering. Alle kan bli bedre. 

Foto: Shutterstock

Syv gode råd til hva kan bedriften gjøre selv: 

 • Riktig kompetanse 
 • Oppdatert og tilgjengelig stoffkartotek 
 • Et oppdatert stoffkartotek er hele grunnmuren for en trygg og sikker kjemikaliehåndtering.
    
 • Sikkerhetsdatablad har informasjon om iboende egenskaper, oppbevaring, håndtering, avfallhåndtering og transportering og hva en skal gjøre om uhellet er ute.  
 • Alle SDS må være oppdatert pr. 1.1.2023 >
 • Jevnlige gjennomganger av kjemikaliebeholdningen 
 • Har dere mulighet til å ha færre produkter? Færre produkter tar mindre plass, tar kortere tid å risikovurdere. Se om noen av de farligste kjemikaliene kan erstattes.  
 • Ha gode rutiner for innkjøp 
 • Èn medarbeider bør være ansvarlig for innkjøp, slik at dere har kontroll på hva som finnes i virksomheten, det kan lønne seg å ha færre leverandører.   
 • Risikovurdering av alle kjemikaliene og ulike arbeidsoperasjoner hvor de anvendes.  
 • Substitusjon, velg kjemikalier som er bedre og mindre skadelige. 
 • Utfordre dine leverandører på om det fins alternativer.  
 • Riktig sortering og håndtering av avfall, og spesielt farlig avfall.  
HMS- og kvalitetssjef i NBF, Heidi Chr. Lund. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Også dette handler om bærekraft 

Fire av FNs bærekraftsmål har konkrete delmål for å redusere negativ påvirkning av kjemikalier på mennesker eller natur. Generelt sett går det ut på å ha kontroll, ha gode rutiner og gode tiltak for å fjerne negativ eksponering av bruken av kjemikalier. Ja, da tenker vi gjennom hele livsløpet.  

EUs kjemikaliestrategi har fem satsingsområder:

 • Trygge og bærekraftige kjemikalier  
 • Styrket regelverk 
 • Forenklet og samordnet regelverk 
 • Kunnskap og forskning 
 • Global innsats 
   

Lover og regler knyttet til kjemikaliehåndtering  

Arbeidsgiver skal sikre at kjemikaliene blir brukt forsvarlig på arbeidsplassen. Alle ansatte som jobber med kjemikalier må ha opplæring slik at kjemikaliene brukes riktig, kjenner til farer slik at tiltak kan iverksettes for å minimere farer og ulykker og riktig bruk av nødvendig verneutstyr. Alle skal ha kjennskap til innholdet og tilgang til sikkerhetsdatabladene.  Ihht Arbeidsmiljøavtalen §3-4.

Fra 1. januar 2023 må alle sikkerhetsdatablader for kjemikalier være oppdatert i tråd med nye krav i den europeiske REACH-forordningen. Det må angis om innholdet av nanomaterialer og hormonforstyrrende stoffer, samt UFI-kode (Unique formula identifier.) Leverandører kan allerede nå starte med å oppdatere sikkerhetsdatabladene. Selv om dette er en stund til så vil det være en stor jobb, så pass på å få oppdaterte SDS i løpet av året. Les mer om de nye reglene her: https://www.arbeidstilsynet.no/nyheter/nye-regler-for-sikkerhetsdatablader-for-kjemikalier/ 

For neste kurs i Trygg kjemikaliehåndtering finner du mer informasjon og påmelding her >  
Alle trenger ikke gå på kurs, men arbeidsgiver må sikre at alle ansatte har den nødvendige opplæringen som kreves. 

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.