Er dine ansatte forberedt hvis uhellet skulle være ute? 

Medarbeidere bør vite hva de skal gjøre dersom uhell skjer. Nøkkelordet her er førstehjelp, verneutstyr og verktøy. Kunnskap vil forhindre uhell og ikke minst bidra til god håndtering dersom uhellet først er ute. I verste fall kan det bety forskjellen på liv og død.

Bedriften din har kanskje kurs fra importøren når det gjelder fysisk arbeid på kjøretøyet, og med fokus på de sikkerhetsinstallasjoner som kreves for sikkert arbeid. De dekker så langt vi erfarer, likevel ikke førstehjelp og hva du skal gjøre når uhellet oppstår. 

Foto: Maskot/NTB

Vi er bare mennesker. Selv med gode rutiner kan man ta en “snarvei”, bli distrahert, eller uforutsette ting kan skje. Hendelser vil alltid kunne oppstå. Da må vi være forberedt, og ha kunnskap om- og gode rutiner for hvordan vi agerer, både under og etter hendelsen. Utstyr til å begrense skade er det selvsagt også sterkt anbefalt å få satt i system.  

Slike tiltak er FSE-kurs med førstehjelp, tilgjengelig verneutstyr og AUS-verktøy. Nesten alle tilfeller av registrerte strømulykker skyldes brudd på FSE. Lærlinger er mest utsatt for strømgjennomgang ifølge statistikken. For el-installatører og personell som jobber med vedlikehold, drift og reparasjoner på el-installasjoner og anlegg (elektrikere/elektromontører) er det i dag et krav om å utføre årlig FSE-kurs i henhold til lovverket.   

FSE-kurset er pr. i dag ikke spesifikt tilrettelagt og skreddersydd for bilbransjen eller andre bransjer som har drift og/eller vedlikehold på kjøretøy/fartøy som drives av el-kraft. Derfor har NBF utfordret Blostrupmoen Norge, som langvarig samarbeidspartner for NBF, til å tilrettelegge et kurs tilpasset deres bransje. Kurset skal inneholde nødvendige og viktige elementer fra lovverket for personell som jobber med el-installasjoner, i tillegg til høyfokus på personsikkerhet. Kurset er skreddersydd iht. den risiko som er gjeldende for arbeid i deres virke på el- og hybridkjøretøy og er bygget med referanse til lovverket, samt innholdet i FSE-kurs.  

Foto: Unsplash.com

Fremdriftsbatterier i el-, hybrid og ladbare hybridbiler (og andre kjøretøy med el-kraft) inneholder fra 400 og opp til 900 volt pr. i dag. Vanlige hus har 240volt til sammenlikning. Dette er det viktig å ta inn over seg. El-tilsynsloven regulerer hvordan elektriske anlegg skal prosjekteres, utføres, drives, vedlikeholdes og kontrolleres, slik at de ikke medfører fare for liv, helse og materielle verdier. Dette referert til «Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg». Forskriften gjelder for arbeid på eller nær elektriske anlegg som er under spenning, eller er tilrettelagt for å komme under spenning, samt for drift av elektriske anlegg. Forskriften pålegger alle som jobber på eller nær elektriske anlegg å gjennomgå en årlig sikkerhetsopplæring. Det er lederens ansvar å sørge for å iverksette nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier.  

Neste kurs som NBF har satt opp med Blostrupmoen som kursholder er desember, påmeldingsfrist er allerede 22.november. Alternativt til nettkurs er fysisk kurs som da også kan inneholde førstehjelp, da må dere kontakte Blostrupmoen Norge.  

Blostrupmoens instruktører er selvsagt sertifisert i FSE og har lang erfaring. Kurset tar opp farene ved strøm, elektrosjokk og batteribrann. Vi forteller deg hvorfor det er så viktig med risikoanalyse, og forklarer deg punktene i arbeidsmiljøloven. Vi gjør deg oppmerksom på alle farene ved arbeid på et el- eller hybridkjøretøy, også på et skadet batteri.  

Etter kurset vil du ha kunnskap om:  

  • Hvordan redde eget og andres liv om en livstruende situasjon skulle oppstå.  
  • Egen og andres sikkerhet
  • skadestedsledelse
  • thermal runaway
  • hjerte- og lungeredning (kun 4-og 5t. Kurs)  
  • bruk av hjertestarter, behandling av klemskader, kuttskader, brannskader og bruk av øyeskyll. (5t. Kurs).  

Kurset er laget i samarbeid med Norges Bilbransjeforbund, NBF. For nettkurset har en tidsramme på 3 timer.   

Merk at kurset ikke omhandler hvordan en teknisk jobber på kjøretøyet, men om farene rundt arbeidet. Det er et kurs som gjerne leveres fra importøren. 

Vi anbefaler ansatte og ledere å melde seg på nettkurset via NBF i oktober eller desember 2022, og ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon. Vårt fokus er trygghet i arbeid og høy personsikkerhet. Kunnskap redder liv!  

Artikkelen er skrevet av Heidi Chr. Lund NBF og HMS konsulent/KAM Heidi Kristensen Jødahl  Blostrupmoen Norge AS 

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.