Jeg registrerer at det finnes en rekke videoer på nett som viser en generell framgangsmåte for ulike reparasjoner på egen bil. Eksempelvis «noe så enkelt» som å skifte skiver og klosser. Jeg har sett mange reparasjonsvideoer, kanskje jeg allerede er en kompetent mekaniker? 

Knut Martin Breivik
Knut Martin Breivik, avdelingsleder Drift og utvikling i NBF. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Et herværende selskap som markedsfører og selger bildeler har i reklameøyemed (såkalt innholdsmarkedsføring) invitert inn en tilsynelatende vilkårlig person til å skifte bremser på sin bil, i dette tilfellet en Tesla model S. Etter det man kan forstå, helt uten forhåndskunnskap, men med en instruksjonsvideo per mobiltelefon. 

Jeg anser meg selv som rimelig handy og har faktisk skiftet bremseklosser i fjern fortid på min Opel Rekord model D 1973 (før mobiltelefonens tid) – det gikk bra det (tror jeg) – bilen ble solgt umiddelbart etterpå.   

Er dette noe jeg ville gjort selv i dag på min bil som veier nesten 2,5 tonn? – Jeg er ikke så sikker på det! 

Forskrift om arbeid på kjøretøy § 2 sier følgende: 

«Arbeid som nevnt i første ledd skal foretas på forsvarlig måte av kompetent person. Dette gjelder også for ikke-godkjenningspliktig arbeid etter denne forskrift.» 

Poenget er rett og slett om definisjonen av «forsvarlig måte av kompetent person» kan likestilles med en teknisk ukyndig person med en instruksjonsvideo på en mobiltelefon som skifter bremser på egen bil? 

Som medarbeider i Norges Bilbransjeforbund er jeg klar over at jeg sitter i glasshus, men det er uavhengig av det, grunn til å stille spørsmål ved nettopp dette med faglig kompetanse. 

Dette må jeg nesten utfordre Statens vegvesen på.  

One Reply to “Jeg funderer på om jeg er kompetent?”

  1. Noen ganger forekommer det meg at forskjellen mellom mekanikeren på verkstedet og hobbymekanikeren i garasjen ikke er større enn skjermen de ser på. Mens han på verkstedet leser av feilkoder og ofte konkluderer før han har sett på bilen, mens han andre følger blindt en detaljert video…

    Erfaringsmessig bytter ofte de begge to unødvendig mange deler før feilen er funnet og bilen reparert…

    Videre så er det vel fortsatt slik at gjennomsnittsalderen på verkstedet ikke er så veldig høy; mange finner seg andre yrker, men fortsetter ofte å skru på egne biler, gjerne oppdatert via Youtube, noe mange verksteder også gjør innimellom. Nå er det vel i grunnen ikke slik at kompetansen til mekanikeren er avhengig av at han må stå på verkstedgulvet, kompetansen har han nok med seg både etter arbeidstid og mister den heller ikke tvert om han begynner i et annet yrke…

    Det er forøvrig ytterst sjelden en kan lese om at inkompetente hobbymekanikere har forårsaket ulykker, og det siste tiåret, er det vel stort sett vært biler fra bilbransjen selv som faktisk har blitt luket ut av trafikken som farlige når man ser på aktiviteten etter Olsen bil.

    Synes bilbransjen burde være mer opptatt av egen kvalitet og redelighet overfor kundene sine når de unødvendig skifter ut kostbare deler fordi man trodde de var defekt, men feilen lå et annet sted…

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.