Bilbransjen skriker etter fagarbeidere. Samtidig er det en del verksteder som ikke har store utfordringer med antall fagarbeidere. NBF har undersøkt, og gjennomgående er svaret på hvorfor de ikke har problemer med det samme.
Det handler om lærlinger og hvordan de håndterer læreperioden. Her er noen tips til hva de gjør:
- Ta inn flere lærlinger enn du tror du trenger. Da er du sikret dersom noen faller fra. Du trenger ikke gi alle jobb etter bestått fagprøve – uansett vil du ha bidratt positivt for samfunnet og personen, og det er ikke vanskelig å få jobb en annen plass for vedkommende.
- Prioriter lærlingen. Sørg for god opplæring, dette gjelder både faglig og kulturelt.
- Lærlinginntak og lærlinger er et lederansvar. Arbeide for at hele bedriften ser på lærlinger som noe positivt
- Sikre at du har dedikerte faddere/instruktører.
- Ha en strukturert faglig tilnærming, bruk for eksempel OLK web eller tilsvarende.
- Jevnlig oppfølging av både instruktør/fadder og daglig leder/verkstedsjef eller lignende.
- Vis at lærlingen er viktig!
- Ikke glem og aksepter at oppdragelse er en del av opplæringen. Ungdommen må lære å arbeide – like it or not!
- Bruk ditt opplæringskontor som støtte i læreperioden.
- Er du ikke fornøyd med støtten opplæringskontoret gir. Vel, som lærebedrift og medlem/aksjonær har du mulighet til å påvirke. Kanskje du kan gå inn styret?
- Er du usikker på hva et opplæringskontor kan/bør tilby – ta kontakt med oss så kan vi tipse om noen kontorer som er meget proaktive og dyktige.

- Sats på lærlingen – ikke legg lista for høyt.
- Det er ingen flinke eller motiverte nok sier du? Tja, ungdommen har siden Sokrates levde vært ganske udugelig, men med tålmodighet, god opplæring og oppfølging lykkes du kanskje likevel.
- Og, dersom du lykkes har du trolig en lojal og produktiv fagarbeider i mange år fremover.
- Tenk utenfor boksen når du leter etter lærling. Kanskje er det ingen bilfag-klasser i ditt område? Kanskje har elevene allerede fått læreplass hos andre? Det trenger ikke stoppe deg.
- Teoretisk sett kan du skrive lærekontrakt med hvem som helst. Men uten relevant skole i bunn blir læreperioden lengre – opp mot fire år. Har lærlingen noe relevant teknisk bakgrunn, for eksempel ett år på elektrolinjen, arbeidserfaring eller ett år på teknologifag kan læreperioden kortest ned.
- I slike spørsmål kan fylkets opplæringsavdeling bidra, opplæringskontor pleier også å kunne bidra.
Dette er selvsagt ikke en quick fix. Men alle eksemplene på verksteder som lykkes viser at det nytter å arbeide med lærlinger for å løse mangelen på fagarbeidere. Poenget er at det må jobbes med og prioriteres.
Belønningen, ifølge verkstedene som gjør dette, er stabil tilgang på fagarbeidere og mer lojale ansatte – og da blir det lønnsomt, bare tenk på kostanden kostnaden ved å bruke rekrutteringsbyråer eller lete selv etter ferdigutdannede fagarbeidere – og ikke minst hvor mye inntekter du taper på ha et par hender for lite på verkstedet.
Umiddelbart er det vanskelig å finne bedre investeringer for verksteder enn å investere tungt i lærlinger.
