I dag ble regjeringens forslag til strømstøttepakke for næringslivet presentert. I pakken ligger direkte strømstøtte, støtte til enøk-tiltak og låneordning. Alt vel og bra. Men ordningen er avgrenset, og ment å bidra til de som er rammet aller hardest.  

Få i bilbransjen vil være kvalifisert for direkte strømstøtte. Vi vet at det har vært svært krevende å komme hit. NHO skal ha honnør for å ha kjempet igjennom det som kommer. For det har vært en kamp. 

Vi vet at mange av våre medlemmer ikke vil være fornøyd med denne ordningen. Til de er det ikke annet å si enn at dette var det beste vi og NHO fikk til per nå. Derfor stopper ikke arbeidet med dette. Ordningen må kontinuerlig evalueres, og vi utelukker ikke at det vil være behov for andre tiltak i tillegg.  

Kommunikasjonssjef i NBF, Egil Steinsland. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Skepsisen til strømstøtte har vært meget stor. For det første er det et grunnleggende prinsipp at bedrifter driver for egen regning og risiko. For det andre så har koronapakkene et frynsete rykte. I tillegg, og viktigst, går næringslivet generelt meget godt. Det er rekordmange ledige stillinger og inflasjonen er høy. Norsk økonomi er presset og frykten for overoppheting er reell.  

På kort sikt tror vi ikke pakken vil bidra særlig for å lette situasjonen for bilbransjen – og det meste av resten av næringslivet. Det er likevel viktig at bedriften selv sjekker hvorvidt man er kvalifisert for støtte. Les mer om ordningen på regjeringen.no. 

Men endringer i regler vil gjøre det mulig å få en bedre fastprisavtale med en strømleverandør fra nyttår. Hele pakkens innramming viser at dette er en ordning ment å treffe de bedriftene som er rammet aller hardest. Det er heller ikke tvil om at dette er et kompromiss – vi og NHO ville, naturlig nok, ha en bedre ordning som traff litt flere.  

For bilbransjen, og de fleste andre bedrifter, må fortsette å arbeide utfra prinsippet om å drive på egen regning og risiko. I praksis vil det handle om to ting: arbeide for å redusere strømkostnadene og å dekke inn de økte kostnadene.  

Det er klart at økte kostnader for bedriften vil kunne ha konsekvenser for prisen man tar betalt for produktene man leverer.  

Forsikringsselskapenes bør merke seg hva næringsminister Vestre gjør ovenfor offentlige innkjøpere: oppfordre dem til å finne løsninger med sine leverandører. På samme måte bør forsikringsselskapene være villige til å drøfte sine avtaler og være fleksible.  

NBF vil på nytt ta dette opp med forsikringsselskapene. 

Les mer på NHO.no 

Det blir webinar om strømstøtte for NHO-medlemmene i dag fredag kl. 13.45. Statsråd Jan Christian Vestre deltar. 

https://www.nho.no/arrangementer/webinar-om-stromstotte-til-bedriftene/

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.