Stig Morten Nilsen. Foto: Thomas Brun/NTB.

Da vi gikk inn i 2022 var det med en viss optimisme, vi så et sterk og klart lys i tunnelen etter to år med korona. Dog fantes noen mindre humper i veien, primært forårsaket av disse halvlederne, men alt i alt så det bra ut!

Konsekvensene av Russlands angrep på Ukraina var det vel få som hadde sett hele rekkevidden av. Europa var plutselig i krig, utrygghet ble skapt, millioner av mennesker ble sendt på flukt og mange av verdens forsyningskjeder ble rammet. Både alvorlige konsekvenser som truer matforsyningen, men også mindre alvorlige som ledningsnett og andre bildeler som påvirker vår bransje.

Men, i lille Norge må uansett dagene gå videre. Så også livet i NBF og i norsk bilbransje. Noen av våre utfordringer løses mens nye kommer til. Slik har det alltid vært.

Første halvår i 2022 har for oss i NBF vært preget av svært stor aktivitet med et bredt spekter av saker som vi sammen med alle våre tillitsvalgte og medlemmer har jobbet med.

Jeg nevner arbeidet med alle EUs initiativer for en grønn og miljøvennlig transportsektor. Endringer i bilprodusentenes distribusjonsmodeller og agentavtaler. Onlinesalg og bilabonnement utvikles videre og konkurransen blir større. Nye aktører som vil inn i våre verdikjeder prøver seg stadig. Oppkjøp og sammenslåinger fortsetter i et høyt tempo. Bilbransjens bærekraftarbeid har satt fart. Seriøsiteten i bilbransjen skjerpes med en ny godkjenningsordning for bilvask og dekkhotell. Rekrutteringsarbeidet går på full speed både med roadshow landet rundt og stadige utfordringer med nok skoleklasser i bilfagene. Gjenbruk av likeverdige brukte deler finner sin form. Elbilene skal over tid få normaliserte avgifter ved kjøp og bruk. Trivselen for de som jobber i bilbransjen er god og har fortsatt potensiale. Støtteordningen for elvarebilene blir noe bedre. Den nye verkstedforskriften kommer raskt på oss. Grønnvasking er blitt et nytt begrep. Et mer krevende tariffoppgjør er halvveis i mål. Et arbeid mot mer mangfold og likestilling får forsterket fokus. Verktøy for en bra dag på jobb er på plass. Likeså NBFs nye tilstandsrapport og standard bruktbilgaranti. NBFs nye timeselvkostmodell vil bidra til økt kunnskap for verksteder og forbedret forhandlingsposisjon for skade-/lakkverksteder. Det grønne landtransportprogrammet for tunge kjøretøy viser en mer tydelig vei. Datasikkerhet har rykket raskt oppover fokuslisten. Bilpleiefaget får sin fortjente plass blant bilfagene. Osv. osv.

Flere store og små saker kunne vært nevnt, men de ovenfor gir et godt bilde av hvor omfattende, komplisert og spennende det er å være en del av denne bransjen. Vi håper at dere har god nytte av det arbeidet vi gjør.

I slutten av mai samlet 1025 deltakere seg på Gardermoen under Bilbransjens dager 2022. Etter to års ventetid ble det helt fantastiske dager med faglig og sosialt samvær. Over 40 foredragsholdere og nesten 50 utstillere bidro med sin kunnskap, kompetanse, sine nye produkter og nye tjenester.

Alt for at hver enkelt av deltakerne skulle kunne ta med seg inspirasjon tilbake til sin bedrift som skaper innovative, lønnsomme og bærekraftige virksomheter langt inn i fremtiden. Det vet vi at de fleste også gjorde. Vi gleder oss allerede til november 2023!

En samlet bilbransje oppnår mer. Bærekraftig bilbruk er fremtiden. NBF jobber for å ta bilen dit.

God sommer fra alle oss på Majorstua!

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.