Omikron henger over oss, og det forventes økt smitte. Korona kan bli utfordrende for bransjen. Ny regjering viser i Statsbudsjettet retning i sin politikk. Bilavgiftene kan bli utfordrende for bransjen. Bransjen har gått godt i 2021 og det blir en god jul, men spørsmålet er om det blir godt nyttår med utfordringene vi står foran.

Kort oppsummert så kan vi konkludere med at bilbransjen har hatt et godt år. Det blir med all sannsynlighet satt ny rekord i leveranse av nye biler, det store flertallet av virksomheter leverer solide økonomiske resultater.

Spørsmålet er hvordan det blir fremover. Selv om bilbransjen har klart seg godt gjennom koronapandemien, er det kanskje noen ekstra utfordringer med smittebølgen vi er inne i nå. Det er rekordsmitte. Konsekvensen vil være at mange er borte fra jobben.

Stig Morten Nilsen. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Bilbransjen har et ekstremt viktig samfunnsoppdrag: sikre mobiliteten i samfunnet. Derfor er verksteder og bilbergere definert som samfunnskritiske. Å opprettholde forsvarlig drift i verkstedet blir derfor viktig, ikke bare for bedriften, men for samfunnet generelt.

To virkemidler som blir viktig i hver enkelt bedrift. Ta smittevernet på alvor. Gjør det du kan. Avstand, god håndhygiene og munnbind er sentrale stikkord. Du kan få ytterlige hjelp i NBFs smittevernveileder > En ting er sykdom, en annen er karantene. Vi vil oppleve at mange er borte fordi de blir nærkontakter. Verksteder og bilbergere som er samfunnskritiske kan få ansatte på jobb selv om de sitter i karantene, men hvert enkelt tilfelle må vurderes. Les mer om det her > Det er også viktig å planlegge for hva du gjør dersom det blir mye fravær. Du kan få noen tips om det her >

Det blir godt nyttår, selv om de politiske rammebetingelsene endres. Bilbransjen er omstillingsdyktig! En ting er avgiftene. Biler med utslipp, være seg rene fossildrevne biler eller plug-in vil få økte avgifter i årene som kommer. Både personbiler og varebiler. En eller annen form for mva på elbiler vil også komme i 2023 eller 2024. I Statsbudsjettet for 2022 ble det i tillegg til avgiftsendringer også lagt inn en del tiltak og utredninger. Mye er positivt, som for eksempel ladeinfrastruktur og satsing på bio. Men det er også risikoelementer der, for eksempel i forhold til elbiler, leasing og varebil.

Sist, men ikke minst, bilbransjen har en jobb å gjøre på å bedre bærekraften. Det blir et hovedfokus hos oss i NBF i 2022 og fremover. Potensialet er stort! Jeg tror vi bør ha som ambisjon å bli Norges mest bærekraftige bransje innen 2030.

Mer om alt dette på onsdag kl 0900. Håper vi sees digitalt på frokostmøte. Meld deg på her >  

Avslutningsvis vil jeg sammen med alle i NBF ønske en riktig god jul og et godt nyttår.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.