Det er nok folk som snakker bilen ned. Hvis vi bilfolk ikke snakker bilen opp. Hvem skal gjøre det da?  

Vi er avhengig av bilen. Enten fordi vi trenger den for å komme oss frem og tilbake, eller fordi vi trenger varer i butikken. Men altfor få snakker bilen opp. Det må vi som kan bil gjøre. Du som leser dette – du må gjøre det. I slutten av innlegget har vi et forslag på hvordan vi kan starte å snakke bilen opp sammen.  

Mange av oss i bransjen syns bildebatten er ille nå – bare vent til valget neste år. Det blir et bil-valg. Dette blir et valg som vil påvirke bilbransjens hverdag. Din hverdag. Det handler ikke lenger bare om moms og avgifter. Det kan handle om retten og muligheten vår til å kjøre bil i fremtiden mange steder i landet. 

Kommunikasjonsrådgiver i NBF, Christian Lagaard. Foto: Thomas Brun/NTB/NBF

Det er nok av folk som snakker bilen ned. Vi merker det kanskje mest i byene, men det skjer over alt. Du merker det på salgsgulvet, på verkstedet og i kundemottaket. Folk stiller flere spørsmål enn før. Om det å bruke bil, eie bil eller å kjøre bil. «Snart blir det vel ikke lov å kjøre bil» er et sitat mange har hørt. Det er usikkerheten og det negative vi må forandre. Vi som bransje må løfte bilen frem og fortelle sannheten om bilen. Kundene leser også avisa. Det er litt tidlig å dra frem ordet bilskam, selv om noen nok skulle ønske vi alle følte litt på det.

Oslo er en av byene hvor mange nå kjøper elektrisk bil. Når vi nå leverer rekordmange nullutslippsbiler så føler mange at ikke det er godt nok heller. Da er det at bilen tar for mye plass som trekkes frem. Samtidig som parkeringsplassene forsvinner eller gata blir stengt. Det som skjer i Oslo kan på sikt også skje hos deg.  

Vi i bilbransjen har grunn til å være stolte av bransjen vår. Vi løser hverdagen til folk. Vi har skaffet til veie mer miljøvennlige biler på rekordtid. Ikke bare elbiler, teknologien jobber også for de andre drivlinjene. Du som driver med bil har faktisk 2,8 millioner personbileiere og en hel transportnæring i ryggen. Alle er direkte eller indirekte helt avhengige av bilen. Uten bilen stopper Norge. Det skal du tenke på neste gang du sitter i et middagsselskap og spørsmål om bilens fremtid blir servert med desserten. Det skal du tenke på når du leser noe du opplever som feil og urettferdig om bilen på Facebook eller i avisa. 

I det siste har NBF vært mer ute i mediene enn vi pleier. Vi bruker anledningene vi får til å snakke bilen opp og fortelle at den er en del av løsningen og ikke problemet. At bilen er en del av den norske transportløsningen i uoverskuelig fremtid. Blant annet har vi denne sommeren og høsten vært på  
TV 2, NRK, Nettavisen, e24 og i VG. Det skal vi gjøre mere av, men nå kommer vi til dugnaden.  

Det er nemlig ikke bare i riksmediene vi må komme til ordet. Diskusjonene skjer hos deg. I butikken din, i kundemottaket, i middagsselskapet og på Facebook. Det er dere ute i butikken og på verkstedet som er bilens viktigste forsvarer. Nå inviterer vi til dugnad for bilen. Vi oppfordrer alle til å bli med på en dugnad der vi snakker bilen opp igjen i månedene og årene som kommer. Vær stolt over bransjen du er en del av. 

Vi har laget en film. En takk til bilen. Filmen skal brukes i sosiale medier og den er ment som en påminnelse til folk om hva bilen betyr i livene våre. I hverdagen vår. For samfunnet. For hva hadde Norge egentlig vært uten bilen?  I går søndag 15.11 klokken 17.00 la vi ut filmen på NBFs side på Facebook. Som en start å dugnaden vi skal gjøre fremover håper vi at dere blir med å dele. Du kan kanskje spørre hva bilen betyr for de vennene du har på Facebook. Så vil du nok fort oppdage at det er flere som er for bilen en mot bilen. Problemet er bare at de som er negative snakker høyt og derfor får mye plass mediene.

Kanskje på tide at vi også hever stemmen? Denne må du dele!