Koronautbruddet og restriksjonene som er innført for å forhindre smitte har påvirket alle deler av samfunnet. Vi har blitt truffet av svekket kroneverdi og oljeprisfall, i tillegg er det urolig sjø i verdens aksjemarkeder. Men der svingningene er midlertidige, bør sparingen være det motsatte, nemlig langsiktig. Over tid viser det seg at det lønner seg å tenke langsiktig og holde seg til planen.

Om man har penger plassert i aksjer eller fond, så er det lett å bli urolig når nyhetsmediene melder om koronavirus, «oljekrig» mellom Saudi Arabia og Russland og lavere økonomisk vekst i verden. Summen av slike nyheter fører til reaksjoner i markedene. Det er likevel ingen grunn til å la seg vippe helt av pinnen eller la seg styre av overskriftene. Disse endrer seg hele tiden.

Koronasituasjonen er krevende, og effektene på økonomien kan bli langvarige. Det er fullt forståelig at mange synes at aksjefall er vanskelig å forholde seg til. Historien har vist at markedene gjerne overreagerer i slike perioder. Det gir kjøpsmuligheter for langsiktige sparere, og i slike situasjoner vil det som oftest være lurere å kjøpe enn å selge. Å time aksjemarkedet er imidlertid en kunst de færreste behersker, så for de fleste sparere er det smarteste å holde seg til sin opprinnelige spareplan.

Fallet på børsene den siste tiden er ikke unikt i et historisk perspektiv. De fleste børser opplever denne type fall med ujevne mellomrom, og det ligger i aksjemarkedets natur at verdiene på aksjene svinger – det er nettopp disse svingningene som på sikt gir en høyere forventet avkastning. Historien har vist at markedene gjerne overreagerer i slike perioder.

For å illustrere med et talleksempel: Hovedindeksen på Oslo Børs var på sitt høyeste på 520 poeng før finanskrisen i 2008. Den siste måneden har indeksen beveget seg mellom 730 og 750 poeng. Med andre ord: Hadde du kjøpt aksjer da de var på sitt dyreste før finanskrisen i 2008, ville du likevel fått en betydelig avkastning på sparepengene de siste 11 årene dersom man hadde sittet stille i båten.

Uansett hvordan man ser på det, så er sjansen for høyest avkastning størst i aksjer over tid, selv om avkastningen kan svinge en del på kort sikt. Historisk sett har perioder med fall i aksjemarkedet alltid blitt etterfulgt av perioder med god avkastning, og de siste 150 års historikk viser at risikoen for å tape penger på aksjer hvis man har noen års sparehorisont er liten. Men det er viktig å være klar over at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Denne vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Det er det fullt forståelig at mange synes aksjefall er vanskelig å forholde seg til. Selv om aksjefond har høyere forventet avkastning enn andre typer fond med høyere andel renter og obligasjoner, så er også risikoen for kortsiktige verdisvingninger større. Gjør det at du sover dårligere om natten, så har de fleste forvaltere gode løsninger for kunder som ønsker at sparingen skal svinge mindre i verdi. Et godt råd kan være å sette sparingen i system, spare en fast sum hver måned og spare langsiktig. Pensjonsavtaler og andre spareavtaler med faste innbetalinger er gode å ha i nedgangstider.

Foto: Unsplash.com

Medlemsfordelen NHO Pensjon

Etter at aksjemarkedet falt i mars, er det flere som bekymrer seg for sparingen sin. Det er fullt forståelig, selv om ekspertene sier at svingninger er en naturlig del av det å spare i aksjer. Mange av NBFs medlemmer benytter medlemsfordelen NHO Pensjon. Kundesenteret til Storebrand har fått flere henvendelser enn vanlig den siste tiden. Både medlemsbedrifter og deres medarbeidere som benytter NHO Pensjon har spørsmål. Mange spør om de bør gjøre noe med spare- og pensjonspengene sine.

– Jeg skjønner veldig godt at noen er engstelige, sier Mari Rindal Øyen, leder for spareområdet i Storebrand. Hun har et beroligende budskap til de som bekymrer seg for sparepengene: – Fall i aksjemarkedet skjer, og de siste ukene har det vært svært urolig. Men svingninger er en naturlig del av aksjemarkedet, og det er denne risikoen man får betalt for på lenger sikt, sier Rindal Øyen. Har du spørsmål knyttet til pensjonsordningen din er det bare å ta kontakt med kundesenteret, råder hun. Her kan du få råd og innsikt i egen pensjonsbeholdning.

Vi vet ikke hvordan koronakrisen kommer til å utvikle seg, men vi vet at det går over. Vi er inne i en usikker tid, men det har vi vært gjennom flere ganger tidligere. Det er alltid bare et spørsmål om hvor lenge usikkerheten varer. – Det er i slike perioder som nå, med nedgang på børsen, at spareavtaler fungerer aller best. Nå har jo prisene på aksjer falt, og det er billigere å kjøpe. Over tid kjøper du både dyrt og billig, men i et marked der prisene stiger, sier Robert J. Wood, spareekspert i Storebrand.

Oppturer pleier å følge nedturer. Det er gode nyheter for pengene som plasseres på pensjonskonti under børsnedgangen. På kort sikt kan beholdningen i pensjonen vår svinge opp og ned, men over tid viser historien at det har vært mer lønnsomt å ha penger i aksjefond.

Storebrands anbefalte spareløsning «Anbefalt pensjon» tilpasser automatisk aksjeandelen til medarbeidernes alder. Man blir da mindre sårbar for markedsuro i årene før man skal ta ut pengene.

Tre nyttige påminnelser når markedene svinger

Urolige aksjemarkeder, koronavirus og lavere økonomisk vekst. Her er tre ting som det kan være lurt å minne seg selv på.

1) Svingninger er helt normalt

Aksjefond har høyere forventet avkastning enn rente- og kombinasjonsfond, samtidig som risikoen for kortsiktige verdisvingninger er større. Det er helt normalt – og et viktig argument for at sparing i aksjer og aksjefond bør være langsiktig sparing.

2) Det fins sparing som passer for alle

Mange blir urolige når media melder om koronavirus og lavere økonomisk vekst i verden. Sover du dårlig om natten når børsene svinger, finnes det alternativer til aksjemarkedet som fortsatt gir en høyere forventet avkastning enn bankinnskudd. Rente- og kombinasjonsfond med en høy renteandel er gode alternativer for de som har konkludert med at mindre svingninger i sparingen er viktigere enn høyest mulig avkastning.

3) Minn deg selv på hvorfor du sparer

Det er vanskelig å si noe om hvor markedene skal på kort sikt, mens langtidsvarselet er nokså forutsigbart. Avkastningen i aksjemarkedet er knyttet til verdiskapingen i samfunnet, og sjansen for høyest avkastning er størst i aksjer over tid. Minn deg selv på hvorfor du startet å spare i utgangspunktet og hva som er målet med sparingen – ikke la deg vippe av pinnen eller la deg styre av overskriftene i media, som endrer seg hele tiden.

Artikkelforfatter er NBFs direktør økonomi og forretningsstøtte, Erik Ramelow Lillejord.

Du kan lese mer om medlemsfordelen NHO Pensjon på nbf.no >

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.