Vi i NBF har fått noen tilbakemeldinger fra medlemmer om at de opplever kontantstøtten som urettferdig. Ikke rettferdig at noen får og andre ikke. Dette er forståelig. I mange tilfeller vil ikke ordningen være rettferdig. Det har både regjering, NHO og de andre partene vært åpne om.

Hovedpoenget med kontantstøtteordningen var å gi næringslivet støtte svært raskt. Finansminister Jan Tore Sanner sa fra første øyeblikk at ordningen ikke var millimeterpresis. Å lage en mye mer presis ordning ville tatt mye lengre tid, og innen den var på plass ville svært mange i utgangspunktet sunne bedrifter gått konkurs. Det ville ingen være tjent med.

I tillegg måtte ordningen være generell. Regjering og Storting måtte lage et system som favnet alle. Ingen nevnt, ingen glemt. Hadde det vært en ordning som bare skulle ha truffet bilbransjen ville den selvsagt vært annerledes. Men det var ikke mulig.

Det arbeides kontinuerlig med å justere ordningen. Gjøre den bedre og mer rettferdig. Derfor er det ekstremt viktig at ordningen forlenges. For oss i bilbransjen står det verste omsetningsfallet foran oss.

Jeg tror at akkurat nå, og en god stund fremover, må vi akseptere at kontantstøtteordningen og andre offentlige tiltak vil oppleves som urettferdig for noen. Politikken vil handle om å redde arbeidsplasser og verdiskapning generelt. Sunne bedrifter skal overleve.

Du vil helt sikkert oppleve at bedrifter du ikke syns fortjener støtte får det, og at andre som du opplever egentlig fortjener det, ikke gjør det. I enkeltsaker vil derfor ordninger kunne oppleves som urettferdige. Men generelt skal vi støtte opp om dem. Alternativet til disse ordningene ville være katastrofalt.

Ordningen skal som nevnt hjelpe sunne bedrifter gjennom krisen. Myndighetene har med utgangspunkt i den krisen vi står i, laget rammeverket og retningslinjene for hele næringslivet. De bedriftene i bilbransjen som kvalifiserer etter disse retningslinjene bør benytte ordningen. Den skal kompensere for en viss kostnadsdekning når inntekter som følge av korona blir borte.

Til slutt. La oss være helt tydelig. Misbruk av ordningene er uakseptabelt. Lov- og regelbrudd skal forfølges. Husk at ordningen er offentlig, det vil si at alle kan se hvem som har fått støtte. Som i alle tilfeller der man mottar offentlige støtteordninger medfølger det ansvar for at man forvalter pengene på en god og fornuftig måte – kall det gjerne et samfunnsansvar.

Blogginnlegget er skrevet av adm dir i NBF, Stig Morten Nilsen.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.