Bakgrunn:

Autosys kjøretøyprosjektet i Statens vegvesen utvikler nytt kjøretøyregister i Norge, og i mars 2020 erstattes det gamle motorvognregisteret. Dette betyr at det blir nye systemer for blant annet eierskifter og registreringer av brukte og nye kjøretøyer.

Den 25. november 2019 kommer ny versjon av Autosys kjøretøy med funksjonalitet for førstegangsregistrering av kjøretøy nye i Norge. Ved innføringen 25. november påvirkes rutiner for kjøp av kjøretøy som skal førstegangsregistreres i Norge, både for bedrifter og private.

En viktig endring er at kjøper av et kjøretøy må bekrefte eierskapet før førstegangsregistrering kan fullføres. Bekreftelse av eierskapet gjøres på Vegvesen.no/dinside, eller ved oppmøte på en trafikkstasjon.

Hva betyr dette?

Dette innebærer at for alle nye kjøretøy som skal registreres må eieren godkjenne eierskapet før bilen kan registreres, f.eks. ved å logge seg på Vegvesen.no/dinside for å godkjenne eierskapet. Man kan også møte opp på en trafikkstasjon dersom man ikke har tilgang til digitale løsninger.

Dette innebærer også at leasingselskaper må logge seg på Vegvesen.no/dinside for å godkjenne eierskap for alle nye kjøretøy de kjøper.

For bilforhandlerne betyr dette at man sannsynligvis må legge noen nye rutiner ved nybilregistreringer, og det er viktig å følge med på all informasjon som kommer fra Statens vegvesen i tilknytning til lanseringen som skjer 25. november.

Foto: unsplash.com

Videre er det viktig at man skaper gode rutiner sammen med sine partnere på leasingfinansiering, slik at registreringsprosessene ikke stopper opp på grunn av manglende godkjenning fra eier. Dagens rutiner mellom forhandlere og leasingselskaper ved kjøp av nye kjøretøy, bør med andre ord gjennomgås og justeres i henhold til endringene som er beskrevet over.

Bakgrunnen for innføring av krav til bekreftelse av eierskap er behovet for å ha en positiv bekreftelse fra den part som påtar seg ansvaret for å ha et kjøretøy registrert på seg. I dagens løsninger har vi ikke dette i mange tilfeller. Kravet til denne bekreftelsen blir nå presisert i en forskriftsendring i forskrift om bruk av kjøretøy. Dette gir større grad av sikkerhet og sporbarhet for eiere av kjøretøy og reduserer muligheten for bedrageri. Dette gjøres også som et ledd i det å redusere omfanget av manuelle prosesser med signaturer på papirer.

Les mer om endringene hos Statens vegvesen >

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.