Bilbransjens syn på bruktbilen svinger. For noen tiår siden var det regnet som useriøst å ta inn biler i innbytte. I mange år har bruktbilen gitt gode bidrag på bunnlinjen. En ting har dog vært relativt konstant: bekymringen. Bekymringer for at bruktbillageret blir for stort, bekymringer for at restverdiforpliktelsene har blitt uhåndterlige.

Adm. dir i NBF, Stig Morten Nilsen.

NBF har lenge messet om risiko og farene ved å restverdiforpliktelser. Dette har forsterket seg jo lengre vi har kommet i det grønne skiftet. Når alle skal ha elbil om noen år, hva skjer da med alle bensin- og dieselbilene som kommer tilbake etter endt leasingperiode? Når vi nesten ikke selger diesel- og bensinbiler, hvordan skal vi få levert til alle de som vil ha en fossildrevet bruktbil? Analysene spriker, og spørsmålene er mange.

Det som er sikkert, er at bransjen har vært flinke til å tilpasse seg. Vi undersøkte hva bilforhandlerne gjorde vedrørende bruktbil nå, og svaret var klart: de mener det vil være vanskeligere å tjene penger på bruktbil, men de forsøker tilpasser seg. En stor andel reduserer sin restverdirisiko blant annet ved å dele den med andre aktører. Ytterligere to tiltak går igjen i svarene, en man prøver å effektivisere bruktbilprosessene og to, er mer kresen på hvilke biler man tar i innbytte. Det som er positivt, er at 75 prosent er komfortable med sin restverdiportefølje. Det som er negativt, er at 25 prosent ikke er det.

Foruten å kartlegge markedet, lage prognoser og forsøke å informere så arbeider NBF politisk. Vi må finne tiltak som reduserer antall gamle brukte biler på veien. Det er to måter å gjøre det på, enten å vrake flere biler eller selge de ut av landet. Å reeksportere er ikke lønnsomt. Vi har arbeidet for å få refundert også merverdiavgiften ved reeksport, men det sitter langt inne hos myndighetene. Det andre vi jobber med er en ny type vrakpant som kan bidra til å få vraket langt flere biler. Dersom vi klarer å fjerne flere gjennom vraking, vil det bidra til bedre dynamikk i hele markedet.

Bruktbil er viktig og krevende. Jeg tror det er en av hovedgrunnene til at bruktbilkonferansene er blitt en så stor suksess. Det er kompetansekrevende å drive med bruktbil, et fag som for ofte undervurderes, men som alltid bør stå i fokus.

Uten fokus risikerer man at bruktbilen velter bedriften. Med fokus så kan bruktbilen bli en pengemaskin.

Denne teksten er lederartikkelen i bladet Bilbransjen nummer 4/19.

På Bruktbilkonferansen 29. og 30. oktober vil du få høre mer om dette. Meld deg på her – husk; påmeldingsfristen går ut i morgen 11. oktober!

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.