(Oslo 27.8.2019) Klima- og miljøminister Ola Elvestuen lanserte i dag støtteordningen for elektriske varebiler. Norsk bilbransje har hatt en sentral rolle i å gjøre Norge til globalt ledende når det gjelder innføring av nullutslipps personbiler på veiene. Dette har vært mulig å få til gjennom statens bruk av økonomiske incentiver, og bilbransjens investeringer og fokus. Nå står varebilene for tur og den første milliarden har staten allerede bevilget.

– Norsk bilbransje har lagt ned et betydelig arbeid for å få elektriske biler ut på veien. Ikke bare har vi påvirket bilfabrikkene til å produsere elektriske personbiler til Norge, vi har også foretatt store investeringer i utstyr og kompetanse for å møte teknologien. Det ligger i bransjens natur å ville selge så mye så mulig, så vi håper jo milliarden blir brukt opp, sier Stig Morten Nilsen adm. dir i Norges Bilbransjeforbund.

Adm. dir i Norges Bilbransjeforbund, Stig Morten Nilsen. Foto: Thomas Brun/NTBscanpix

Bedrifter og enkeltpersoner kan få støtte til kjøp av nye elvarebiler og tilhørende lader. Kjøretøyet må være en hel-elektrisk varebil klasse 2 med tillatt totalvekt under 4250 kg. Støttetilbudet gjelder kun ved førstegangsregistrering av bilen. Støttetilbudet har standardsatser basert på bilens motorytelse:

Motorytelse (hk) Maks effekt per halvtime (kW) Støtte
< 80 hk < 60 kW 15 000 kr
80–120 hk 60–90 kW 25 000 kr
> 120 hk > 90 kW 50 000 kr

I tillegg kan du få 5 000 kroner i støtte til lader til bilen. Denne søker du om først når bilen er registrert i kjøretøyregisteret.

Last ned tabellen her >

Forutsetninger for å få støtte

De fulle kriteriene for støtteprogrammet blir tilgjengelig på https://www.enova.no/elvarebil/ når tilbudet åpner 27. august. Noen sentrale punkter er:

• Det er den virksomheten som skal stå som eier av kjøretøyet i Kjøretøyregisteret som må søke. Bilforhandler kan imidlertid bistå sin kunde ved å søke på vegne av kunden. Mer informasjon om dette vil komme på https://www.enova.no/bedrift/landtransport/nullutslippsfondet/elvarebil/elektrisk-varebil-for-bilforhandlere/
  • Dersom du ønsker å lease varebilen er det leasingselskapet som må søke om støtten. Dette hjelper forhandleren deg med.
  • For å hindre uønsket videresalg/eksport, stilles det krav til at bilen må være registrert i Norge i minst tre år etter førstegangsregistrering.

Mer informasjon får du hos din bilforhandler.

– Bilbransjen har klart å selge og levere over 250.000 elektriske personbiler, det står det stor respekt av.  Nå er det varebilene sin tur. Ifølge Stortinget skal også alle nye lette varebiler være utslippsfrie i 2025. Vi vil være avhengig av et bredt modellutvalg som er tilgjengelig, og der er vi avhengig av bilprodusentene. Og vi er avhengig av å ha kundene med på laget – og ovenfor kunder hjelper økonomiske incentiver. Sånn sett er ordningen kjærkommen, sier Nilsen.

Om nivået på støtten per bil er høyt nok til å gjøre en stor forskjell må evalueres underveis, men uansett vil dette bidra til å redusere utslipp fra varetransport i byene og bynære strøk. 500 norske bilforhandlere er klare til å gjøre jobben.

For flere kommentarer kontakt:

Egil Steinsland, kommunikasjonssjef i Norges Bilbransjeforbund

E-post: es@nbf.no

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.