På starten av nyåret er det rimelig å spekulere litt i neste år. Utviklingen går ekstremt raskt i bilbransjen noe som gjør det krevende å spå bare ett år frem.

Noen spørsmål er likevel enkle å stille:

Hvor mange nye biler vil selges til neste år? Vi ser at mange spår et totalmarked på rundt 150 000 biler – de fleste litt under. Det bør betegnes som et helt alright år alt tatt i betraktning. Likevel, mange er langt mer pessimistiske, og alle er enige om at et godt salgsår er helt avhengig av hvor mange nye elbiler som kommer til landet.

Det som er sikkert er at andelen rene elbiler og andre biler med elektrisk fremdriftsmotor vil øke. Det betyr at de forhandlere og merker som ikke har elbiler eller plug-in hybrider vil få det enda mer krevende.

Hva vil politikerne finne på i 2019? Hvem vet hvor haren hopper er det fristende å si. Men vi vet noe om prosessene som skal finne sted. Det kommer trolig noen svar allerede i løpet av januar. Da vil vi vite om KrF får inn i regjering. Gjør de det vil vi trolig få en ny regjeringsplattform/-avtale som helt sikkert vil si noe om hovedretningen i blant annet bilavgiftspolitikken. En Høyre, FrP, Venstre og KrF regjeringen vil også være en flertallsregjering, så politikken de er enige om vil få flertall i stortinget.

I tillegg er det lokalvalgsår. Valgkampen og valget vil gi oss svar på hvor de ulike partiene står i forhold til bompenger og andre kjørerestriksjoner. Vil det bli stadig vanskeligere å kjøre bil i de større byene, eller vil valget gi en ny politisk retning?

Hva skjer i bruktbilmarkedet? Vil 2019 bli året da vi for alvor ser konturene av en bruktbilboble? Noen vil kanskje hevde at den er her allerede. Uansett, det er rimelig å anta at de fossile bruktbilene ikke blir enklere å selge. Og da blir det spennende å se hvor forberedt forhandlerne er på det. I tillegg blir det interessant å se hvorvidt politikerne er villig til å innføre tiltak som kan bidra i positiv retning, eksempelvis med en bedre vrakpant og et fungerende regime for reeksport.

Hva skjer med kundene, bildeling, tungbil-/buss-/varebilmarkedet, digitaliseringen, servicemarkedet, skade-/lakkmarkedet og så videre og videre? Det er en krevende tid vi er inne i. Spørsmålene er ekstremt mange, og NBF arbeider for å finne svar på flest mulig.

Det er dog en ting som er helt sikkert for 2019: Det er ikke sikkert året blir så mye vanskeligere enn alle andre, men det blir garantert annerledes!

GODT NYTT ÅR!