Hva er sikkerhetskultur ? Jo det er den delen av organisasjonskulturen som retter seg mot å ivareta sikkerheten i virksomheten. Slik at ikke ansatte, materiell og miljø blir skadet eller at informasjon kommer på avveie. Det er derfor viktig å gjøre risikoanalyser jevnlig og iverksette tiltak for å ha en sikker arbeidsplass. Gjennomgå rutiner som er oppdatert i forhold til hvordan samfunnet utvikler seg.

Organisasjonskultur og sikkerhetskultur er forskjellig i ulike avdelinger og virksomheter, fordi den avhenger av menneskene som jobber der.

Foto: NHO

For å jobbe godt med sikkerhet og arbeidsmiljø er det viktig at det er en felles forståelse hos de ansatte om hvordan rutinene er i bedriften. Det er derfor nyttig å ta regelmessige gjennomganger. Som leder har du stor påvirkning på sikkerhetskulturen, som rollemodell og eks på hvordan avvik oppfølges. Ta opp tema på møter og samlinger. Påse at alle ansatte har nødvendig opplæring for å ivareta sikkerheten. Skulle det skje skader vil det alltid være en kostnadsdriver, som person- eller materielle skader eller omarbeid. Ønsker du å lese mer om hvordan du kan ivareta sikkerhet har NHO laget mange artikler og maler på NHOs arbeidsgiverportal Arbinn.no som forenkler din lederhverdag. Dette har du tilgang til som NBF-medlem.

NBF har utviklet et kurs som kan holdes internt i medlemsbedriften. Dette kurset bidrar til økt fokus på sikkerhet og godt arbeidsmiljø. 

Kurset består av en e-læringsmodul 30-40 min og en samling hvor en snakker om temaene i e-læringen og reflekterer sammen, ca. 4 timer.

Det er to alternativer til gjennomføring:

  1. En fra virksomheten eksempel HMS-ansvarlig, kan gjennomføre samlingen, presentasjon blir oversendt fra NBF.
  2. Eller en fra NBF kommer for å gjennomføre samlingen sammen med medlemsvirksomheten. (Her vil det komme en kostnad pr. kursdeltaker)

Finn informasjon om kurset her eller  ta kontakt med Heidi Chr. Lund, HMS- og kvalitetssjef i NBF, for å komme i gang.