Etter flere års forhandlinger har EU nå vedtatt et nytt direktiv om forbrukerkjøp. Direktivet er EØS-relevant, og vil derfor også måtte implementeres i Norge. Direktivet tar sikte på å harmonisere forbrukerkjøpregelverket innen EØS-området i større grad enn situasjonen er i dag. Det andre uttalte formålet med direktivet er å styrke forbrukervernet. NBF har kommet med innspill underveis, både via regjeringen og via vår europeiske paraplyorganisasjon Cecra. På flere punkt har direktivet blitt endret underveis i tråd med NBFs syn.


Foto: Pexels.com

Direktivet er ment å totalharmonisere regelverket i EØS, men åpner på flere punkt for nasjonal særregulering. Den norske forbrukerkjøpsloven vil måtte endres. For regjeringen og EFTA-landene var det viktig å opprettholde adgangen til å ha en lengste reklamasjonsfrist på fem års , som vil være den aktuelle fristen for bilkjøp. NBF argumenterte for EUs opprinnelige forslag om maksimalt to års reklamasjonsfrist. Særlig for brukte biler er det gode grunner som taler for en kortere frist enn fem år. Resultatet ble to år, men med adgang for nasjonalstatene til å fastsette lenger frist. Den lengste reklamasjonsfristen i Norge kommer derfor etter alle solemerker fortsatt til å være fem år. Det er likevel viktig å merke seg at direktivet åpner for at nasjonalstatene kan fastsette at forbruker og selger kan avtale kortere reklamasjonsfrist for brukte varer, dog minimum ett år. I de fleste EØS-land, men ikke i Norge, er reklamasjonsfristen for brukte varer allerede ett år. NBF mener at Norge ved implementeringen av direktivet bør benytte seg av adgangen til å skille mellom salg av nye og brukte varer. Også i Norge bør reklamasjonsfristen for brukte varer være ett år.

Reklamasjonsfristens lengde har nok vært det temaet det har vært knyttet størst spenning til utfra et norsk perspektiv. Forbrukerkjøpsloven må imidlertid også endres på andre punkt. Implementeringsfristen er to år. Vi vil involvere oss i prosessen med å implementere direktivet gjennom endring av forbrukerkjøpsloven. NBF vil arbeide for at Norge benytter handlingsrommet direktivet gir slik at vi får et balansert regelverk, som ikke bare ivaretar forbrukernes interesser, men også selgernes interesser.

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.