I slutten av mars ble NBF oppmerksom på at det var nedsettende omtale av merkeverksteder på bildeler.no, eid av Norsk Bildelsenter AS. Helt konkret sto det: «Kundene er svært opptatt av å gjøre ting riktig på sin egen bil, mens det derimot kan gå litt «fort i svingene» på merkeverksteder da de aller fleste mekanikere har bonusbasert lønn.»


Foto: Pixabay.com

Det finnes ikke noe belegg for å hevde at det går fort i svingene hos merkeverkstedene. Som næringsorganisasjon for størstedelen av den seriøse bilbransjen i Norge, herunder rundt 70 % av merkeverkstedene, reagerte vi umiddelbart og krevde at Norsk Bildelsenter fjernet den nedsettende omtalen snarest. Som merkeverkstedenes organisasjon er det naturlig for NBF å forsvare bransjens interesser. Vi er opptatt av at bransjen skal omtales og behandles på en fair måte.

I denne saken var det snakk om en sterkt nedsettende påstand som er i strid med flere bestemmelser i markedsføringsloven, og derfor krenker merkeverkstedene som gruppe. Påstanden indikerte at merkeverkstedene ikke tar seg god nok tid i sitt arbeid, noe som åpenbart vil kunne få svært alvorlige konsekvenser. Det finnes ikke noe faktisk belegg for en slik påstand. Markedsføringsloven knesetter sannhetsprinsippet. Påstander fremsatt i markedsføringen skal være sanne, ellers er de villedende, og dermed forbudte.

I vårt brev til Norsk Bildelsenter påpekte vi dessuten en overtredelse av forbrukernes rettigheter etter markedsføringsloven. Det sto nemlig på samme hjemmeside at «du kan gjøre alt på din egen bil». I denne påstanden ligger en villedende utelatelse. Det var utelatt at alt arbeid på biler skal foretas forsvarlig og av kompetent person. Dette følger av forskrift om kjøretøyverksteder. En oppfordring til å gjøre alt arbeid på egen bil selv, er altså ikke riktig og er dessuten potensielt farlig.

Norsk Bildelsenter har endret sin hjemmeside i henhold til NBFs krav, og det skal de ha honnør for. NBF vil fortsette å følge med på hvordan bransjen omtales i media og markedsføring, og sørge for at medlemmenes interesser ivaretas.

2 Replies to “Aksepterer ikke nedsettende omtale av NBF-medlemmer”

  1. Bra reaksjon!
    På den annen side er det kanskje på tide med en debatt for å få til en presisering av Forskrift om kjøretøyverksteder, §1 annet ledd; «………………….skal foretas på forsvarlig måte av kompetent person.»
    Hvordan defineres en kompetent person!?

  2. Helt enig i at verkstedforskriften § 1 bør endres. Dette er noe NBF har spilt inn og følger opp når nå verkstedforskriften skal revideres. Så vi er på saken!

    Anna

Hei! Har du synspunkter på dette innlegget, så kom gjerne med dem her i kommentarfeltet. I de fleste sammenhenger vil det du skriver fremstå som mer troverdig og interessant dersom du bruker fullt navn. Vær saklig, vis respekt og raushet overfor andre og deres meninger, og husk at det du skriver kan bli lest av mange. Ytringer som inneholder trusler eller annen form for sjikane vil bli fjernet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.